Plastik Dişli Çarklar Nasıl Üretilir? Nerede Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber alternatif mühendislik çözümleri üretmek ve klasik sistemlerin dışına çıkmak önemli hale gelmektedir. Bu nedenle firmalar farklı tasarımlar yaparak pazardaki paylarını yükseltmek ve yeni atılımlar yapmak istemektedir. Bu gelişmelerden biri de mekanik sistemlerde plastik dişli çarkların kullanılması.



Plastik dişli çarklar her zaman daha basit ve düşük yüklemelerde kullanılmaktaydı. Fakat malzeme bilimindeki gelişmeler plastik dişli çarkların öneminin artmasına ve kullanım alanlarının gelişmesini sağladı. Üretiminin kolay olması ve daha ucuz malzemeden üretilmesi plastik dişlilerin kullanımını arttırdı. Peki plastik dişliler nasıl üretilmektedir?


Plastik Dişliler Nasıl Üretilir?


Klasik dişi çarklar talaş kaldırılarak veya döküm yoluyla üretimi yapılmaktadır. Plastik dişli çarkların da üretimi benzer şekillerde yapılmaktadır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanları azdırma, fellow ve maag sistemleridir. Ayrıca plastik dişli çarklarda plastik enjeksiyon ile de dişli çark üretimi seri bir şekilde yapılabilmektedir.



Plastik dişli çarkların üretimi metal dişli çarklara göre daha kolay olmaktadır. Çünkü plastikten talaş kaldırmak, metallere göre daha kolaydır. Ayrıca metal işlemesi sırasında meydana gelen kesici takım kırılmaları ve takımların zarar görmesi daha az olmaktadır. Plastik enjeksiyon makineleri ile de hızlı bir şekilde üretimi yapılabilmektedir.

Plastik dişlilerin metal dişlilere göre dayanımı daha azdır. Bunun önüne geçmek amacıyla ham madde içerisine bazı alaşım maddeleri eklenmektedir. Böylece belirli seviyelere kadar plastik dişli çarkların dayanımı arttırılmakta ve yüklemelerin fazla olduğu sistemlerde de kullanılabilmektedir.





Plastik Dişli Çarklar Nerede Kullanılır?


Daha önce de belirttiğimiz gibi plastik dişli çarklar oyuncaklar, saatler ve küçük makineler gibi fazla güç aktarımı gerektirmeyen sistemler için kullanılmaktaydı. Fakat üretim sistemlerinin ve mühendisliğin gelişmesiyle beraber daha dayanıklı ve uzun ömürlü dişli çarklar üretilmeye başladı. Böylece otomotiv sektörü dahil birçok sektörde kullanılmaya başladı.

Plastik dişli çark kullanım alanları;

-Evde kullanılan basit ev aletlerinde
-Buzdolabı ve soğutuculardaki mekanik aksamlarda
-Kağıt parçalama makinelerinde
-Mürekkepli yazıcılarda
-Ağır yükler ile çalışılmayan konveyörlerde
-Paketleme ekipmanlarında
-Endüstriyel otomasyon uygulamalarda
-Gıda sektöründe temizlik ön planda olan uygulamalarda
-Otomotiv sektöründe bazı ekipmanlarda
-Oyuncaklarda


Plastik Dişli Çarkların Avantajları


-Metal dişli çarklara göre daha hafiftir.
-Üretim maliyetleri daha azdır.
-Metal dişli çarklara göre daha temizdir.
-Korozyon sorunu yoktur.
-Çoğu uygulamada yağlama gerektirmez.
-Titreşim ve şok emme özelliği daha iyidir.
-Metal dişli çarklara göre daha sessiz çalışır.




Plastik Dişli Çarkların Dezavantajları


-Aynı boyuttaki bir metal dişli çarka göre yük kapasitesi daha azdır.
-Enjeksiyonla üretilen plastik dişli çarkların toleransı daha kötüdür.
-Metal dişli çarklar plastik dişli çarklara göre daha stabildir.
-Ham madde maliyeti bazı alaşım uygulamalarıyla çok yüksek olabilmektedir.
-Metal şaft ile kullanılması zordur.

Share: