İletim ile Isı Transferi ve Örnekleri

Isı transferinin çeşitlerinden biri de iletim ile ısı transferidir. İki madde veya cisim arasında doğrudan temas ile meydana gelen ısı geçişine iletim ile ısı transferi denir. İletim ile ısı transferi en basit iletim yöntemlerinden biridir. Örneğin elimiz ile soğuk veya sıcak bir cisme dokunduğumuzda meydana gelen yanma veya üşüme hissi iletim ile ısı transferinden kaynaklanmaktadır.

             




İletim ile Isı Transferini Etkileyen Faktörler


Cisimlerin taşınım katsayısı (k) , iletimi etkileyen faktörlerdendir.Her malzemenin kendine özgü taşınım katsayısı vardır.Bu değerler deney yoluyla elde edilmiştir ve bu değerlere ilgili malzemenin tablosundan ulaşabiliriz.İletim katsayısı ne kadar büyük olursa iletim hızı o kadar artar.

İletim ile ısı transferini etkileyen faktörlerden biri de iletim yönüne dik olan kesit alanıdır.
Kesit alanının büyümesi etki bölgesi olarak arttığı için iletimde artar.Fakat transfer hızını azaltabilir.

Sıcaklık farkı, genel olarak ısı transferinde etkili bir niceliktir.İletim ile ısı transferinde de etkilidir.Bilindiği gibi ısı sıcak olan ortamdan soğuğa doğru hareketlenir ve ısı farkı ne kadar fazla ise ısı aktarımı da o kadar fazla olur.

 Uzunluk(L) , cisimlerin uzunluğu da iletim ile ısı transferinde önemli rol oynar.Çünkü uzun bir çubuktaki ilerleme kısa bir çubuğa göre daha geç olacaktır.Bu niceliği örneklerimizde daha ayrıntılı şekilde anlatacağız.


                 



                  

İletim ile Isı Transferine Örnekler


İletim ile ısı transferi belki de kavraması en kolay ısı transfer çeşididir. Uzun bir demir çubuğu ateşe tuttuğumuzu düşünelim. İlk başta elimizde herhangi bir sıcaklık hissetmeyiz. Fakat çubuğu tutmaya devam edersek elimizin yavaş yavaş ısınmaya başladığını hissederiz. Eğer bu deneyi kısa bir demir çubukla yaparsanız, çok daha kısa sürede elinizin yandığını göreceksiniz. Bu değişiklik cismin uzunluğundan kaynaklanmaktadır.



Başka bir örneğe de yemek pişirirken rastlarız. Ocağın üstüne koyulan tencere veya tava ateşin etkisiyle sıcaklığı artar. Burada iletim vardır. Ayrıca pişirmek için koyduğumuz yemekte iletim yoluyla pişer. Ayrıca tencere ve tava saplarının plastik olması da plastiğin iletken olmayan veya çok az iletken olmasından dolayıdır.



İletken maddelere örnekler

Bakır,altın,gümüş,demir,krom,nikel vb metaller. Peki en iletken metal hangisidir?

Gümüş>Altın>Bakır
                     

İletken olmayan maddelere örnekler

Tahta,plastik,kumaş vb.



Sonuç olarak, iletim ile ısı transferi ısı transfer çeşitlerin biridir ve hayatımızda da çokça karşılaşırız. Yazımızda iletim ile ısı transferini, etkileyen faktörleri ve günlük yaşamımızdan örnekleri göstermeye çalıştık. Sizde yazımızı geliştirmek veya sormak istediğiniz sorular için yorum yapabilirsiniz.

                  
Share: