Hidrolik Pompa Nedir? Hidrolik Pompa Çeşitleri Nelerdir?

Hidrolik pompalar belirlenen hız ve moment ile mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren mekanik aksama denir. İhtiyaç duyulan gereksinime göre farkı pompalar seçilebilir. Hidrolik pompa kullanılacak akışkan, istenilen basınç , devir sayısı, maliyet vb. kriterlere göre seçilir. Bu yazımızda hidrolik pompa çeşitlerinden ve çalışma prensiplerinden bahsetmeye çalışacağız.

Hidrolik pompalar emme kısmındaki düşük basınçtaki hidrolik sıvıyı sızdırmazlığı kullanarak çeşitli pompa elemanları yardımıyla basma kısmına iletir. Pompa çalışma esnasında geri kaçırma yapmaz. Fakat durduğu zamanlarda geri kaçmayı engellemek amacıyla çek-valf vb elemanlar kullanılır.



Hidrolik Pompa Çeşitleri


Dıştan Dişli pompalar


Dişli pompalar basit yapıda ve dayanıklı olduklarından dolayı en çok kullanılan hidrolik pompa çeşitlerindendir. Dişlilerin beraber hareketiyle dişliler ile gövde arasında oluşan hacim sızdırmazlığın da sağlanmasıyla basma kısmına gönderilir. Dişliler ayrı mil ve yatağa sahiptir. Fakat sadece dişlilerden biri motora bağlıdır. Diğer dişli motora bağlı olan dişlinin hareketi ile çalışır. Dıştan dişli pompalarda dişliler arasından sıvı geçişi yoktur. Fakat düşük viskoziteli akışkanlarda düşük seviyelerde görülebilir. Viskozite ile ilgili bilgi için ilgili yazımıza bakabilirsiniz.


İçten dişli pompalar


Bir adet dış dişli ve bir adet iç dişliden oluşur. İç dişli mile bağlıdır ve hareketi veren elemandır. Merkezden biraz kaçık yerleştirilmiştir. Dış dişli de iç dişlinin tahrikiyle  dönmektedir ve dişlilerin arasında kalan hacim sayesinde hidrolik sıvı iletilmektedir. Dıştan dişli pompalardan farklı olarak sıvı giriş ve çıkış yerleri dik pozisyondadır. 




Vidalı dişli pompalar


Dişli pompalar benzer bir çalışma sistemi vardır. Vida üzerindeki dişlerin hareketleri ile hidrolik sıvının iletilmesini sağlayan hidrolik pompalardır. Sabit ve düzgün bir debi sağlar. Sessiz bir çalışma sağladığı için topluma açık yerlerde tercih çokça tercih edilir. Vida tasarımı dişli tasarımına göre daha karmaşık hesap ister. Vidalı kompresörlere benzer şekilde sistemleri vardır.


Paletli pompalar


Mile bağlı bir rotor ve rotorun üzerindeki paletlerden oluşan hidrolik pompalardır. Rotorun hareketiyle paletler dönmeye başlar ve emme kısmındaki hidrolik akışkanı basma kısmına iletir. Bu hidrolik pompa çeşidinde de sızdırmazlık önemlidir. Paletli pompaların da çeşitleri vardır. Fakat çalışma prensipleri benzerdir. Yüksek debi ve sessizlik istenen durumlarda tercih edilir. Yüksek debi sağladığı için endüstriyel kullanımlarda tercih edilir.


Pistonlu Pompalar


Birçok pistonlu pompa çeşidi vardır. Pistonlu pompalar yüksek basınç elde edilmek istenilen sistemlerde kullanılır.En önemlilerinden biri radyal pistonlu pompadır. 400-700 bar basınçlara kadar kullanılmaktadır. Yüksek basınç isteyen presler vb sistemlerde çokca kullanılır. Radyal pistonlu pompalar mile bağlı silindirin pistonları tetiklemesi ve pistonlar yardımıyla hidrolik sıvının pompalanmasını sağlamaktadır.


Yazımızda hidrolik pompalar, hidrolik pompa çeşitleri ve hidrolik pompaların nasıl çalıştığı ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.Sizde görüş ve önerilerinizi yazarak katkıda bulunabilir yazımızı geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz. 






Share: