Elektrikli Arabalar Çevre Dostu Mu? Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı ihtiyaçlar ve farklı enerji kaynaklarından yararlanılmaya çalışılıyor. Bilim adamları ve mühendisler yeni teknolojileri kullanarak daha verimli ve daha efektif sistemler oluşturmaya çalışıyor. Yakın zamanda gelişimine hız verilen teknolojilerden birisi de elektrikli arabalar.

Elektrikli arabalar, arabaların hareket etmesini sağlayan aksamlarının çalışmasını, elektrik motoru sayesinde üretilen güç ile sağlayan araçlardır. Arabalarda elektrikli araç kullanılmasının verim ve teknik özellikleri açısından değerlendirilmesi bir yana, çevreye olan etkileri veya yararları hakkında da araştırmalar ve değerlendirilmeler yapılmaktadır.





Elektrikli arabaların yaygınlaşmasıyla birlikte elektrikli arabaların ne kadar çevre dostu bir teknoloji olduğu, emisyon sorununun olmadığı ve az enerji ile daha çok yol katetmesi gibi avantajları dillendirilmektedir. Peki elektrikli arabaların çevreye verdiği zararlar neler? Elektrikli arabalar çevreye zarar vermez mi?




Çevreye etkileri bakımından ilk bakışta elektrikli arabaların daha iyi olduğu düşünebilir. Fakat bu teknolojinin çevre için hiç kirliliğe neden olmadığı doğru değil. Özellikle elektrik enerjisinin önemli bir kısmı termik santrallerden üretilmektedir. Bu santrallerde yanma reaksiyonları gerçekleştirilmekte ve çevreye zararlı maddelerin atılması gerekmektedir. Ayrıca elektrikli arabaların bataryaları için çıkarın ve üretilen madenler ve kimyasallar doğa kirliliğine neden olmakta ve bu madenlerde çalışan işçilerin sağlık durumlarını etkilemektedir. Bilindiği gibi bu bataryada kullanılan maddelerin işlevinin yitirdikten sonra geri dönüşümleri zor olmaktadır.





Elektrikli Araçların Avantajları


Elektrikli arabalar söylenildiği gibi az enerji ile uzun yollar katedebilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi elektrik motorlarının veriminin diğer motorlara göre daha yüksek olmasıdır.
Normal motorlardaki karışık sistemlerden dolayı meydana gelen enerji kayıpları verimsizliğe yol açmakta ve daha fazla yakıt harcanmasına yol açmaktadır. Fakat elektrik motorlarının basit yapısı sebebiyle aktarım daha verimli şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca bu basitlik sayesinde vitese gerek kalmamakta ve ilk hızlanmada elektrikli arabaların çok iyi olduğu bilinmektedir. Herhangi bir yanma olayı gerçekleşmediği içinde doğaya gaz çıkışı engellenmekte ve emisyon sorunu ortadan kalkmaktadır. Bunlar elektrikli arabalar için avantaj olan durumlar.





Elektrikli Araçların Dezavantajları


Büyük sorunlardan bir tanesi elektrikli arabalar için şarj istasyonlarının az olması sebebiyle sorun yaşanması. İstasyonlarda 30-1 saat civarında doldurulabilen elektrikli arabalar, normal şebekelerde 8 saat civarında anca doldurulabilmektedir. Bu durum uzun yolculuklar için elektrikli arabaları dezavantajlı duruma düşürmektedir. Ayrıca depolama için yapılan bataryaların büyük ve ağır olması hafifliğin önemli olduğu otomobil teknolojisinde handikap oluşturmaktadır. Bu bataryaların bir ömrünün olduğu ve belirli sürelerde değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu elektrikli araba sahiplerine ek maddi yük oluşturmaktadır. Batarya teknolojisinin maliyetinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.



Tabi ki de elektrikli arabalar günümüzün en önemli gelişmelerinden biridir ve belki de gelecekte en çok kullanılan araçlardan olacaktır. Biz yine de elektrikli arabaların dezavantajlarından ve çevreye verdiği sorunlardan bahsettik. Sorunların çözülmesi elektrikli araba teknolojisinin gelişmesi ile çözülecektir. Bu sorunlar özellikle enerji sektöründeki yenilenebilir enerjiye verilen önemin artması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanılmasıyla elektrik enerjisi üretmek amacıyla çevreye verilen hasarları en aza indirerek çözülebilir. Batarya konusunda ise elektrikli arabaların yaygınlaşmasıyla bu alanda yapılacak büyük inovasyonlarla bu sorunda da büyük ilerleme katedileceği düşünülmektedir. Siz de bu konu hakkında görüşlerinizi bildirebilir ve eklemek istediğiniz kısımları belirtebilirsiniz.


Share: