Optik Sürücü Yerine SSD Takmak

Solid State Drive (SSD) , normal belleklerden farklı olarak elektronik devrelerden meydana gelen ve mekanik yazma gerçekleşmeyen bir depolama birimidir. Yüksek yazma ve okuma hızlarına sahiptir. HDD ler gibi bilgisayarın hareket ettirilmesi veya ufak tefek sarsıntılardan etkilenmez. Fakat yüksek fiyatından dolayı satılan notebook çeşitlerinde genelde kullanılmaz. Bu yüzden bazı kullanıcılar laptoplarına sonradan SSD ekleme yoluna gitmektedir.


Laptoplara SSD takılabilmesi için ayrı bir slot gerekmektedir. Bazı laptoplarda boş olarak ikinci bir slot bulunsa da çoğunda herhangi bir slot bulunmamaktadır. Bu yüzden ikinci depolama birimi için optik sürücü yeri kullanılmaktadır. Optik sürücülerin yerini usb belleklerin almasıyla eksikliği kullanıcılar için sorun oluşturmamaktadır. SSD'nin bu yuvaya takılması içinse bir aparata ihtiyaç duyulur. Bu aparata HDD kızak veya HDD Caddy olarak adlandırılır. Bu işlemi aşamalı olarak anlatmaya çalışalım.



1. SSD ve optik sürücü yerine takılacak kızağı edinmek

HDD kızağı 9,5 mm ve 12,7 mm olarak iki farklı tipte bulunmaktadır. Notebook modeline göre kısa bir araştırma ile size uygun modeli almalısınız. SSD olarak ise sizin için uygun maliyet ve performansa sahip bir SSD edinmeniz yeterli.



2. Optik sürücüyü yerinden sökmek

Optik sürücü bilgisayara genelde tek vida ile bağlıdır. Bu vidayı sökmek için laptopun arka kapağının çıkarılması gerekmektedir. Eğer bilgisayarınızın garantisi var ise bu işlemi satın aldığınız firmaya veya müşteri hizmetlerine sorarak yapmanızı tavsiye ederiz. Kapağı açtıktan sonra ise optik sürücüsünün bağlı olduğu vida sökülür ve optik sürücü yerinden çıkarılır.

3. HDD kızağını optik sürücü yerine yerleştirmek.

Aldığımız SSD'yi kızağa monte ettikten sonra çıkardığımız optik sürücü yerine takılır ve aynı şekilde kızağınız vida yuvasına sahip ise montajı yapılır. 

4. SSD'ye windows kurulumunu yapmak

Windows dosyaları Microsoft'un kendi sitesinden temin edilir ve herhangi bir USB bellek kurulum dosyaları için hazırlanır ve SSD'ye kurulum yapılır. Eğer orjinal bir windows sahibi iseniz kurulumdan sonra ürün etkinleştirilmesi otomatik olarak yapılacaktır.

NOT: HDD kızağın takıldığı optik sürücü yuvası yüksek hızları desteklemeyebilir. Bu yüzden alınan SSD'nin orijinal HDD yuvasına takılması ve HDD'nin ise edindiğimiz kızak ile optik sürücüyü çıkardığımız yuvaya takılması önerilmektedir.
Share: