Mapa Nedir? Nerede Kullanılır?

Mapa, imalat atölyelerinde, denizcilikte ve inşaat sektöründe kullanılan ucu vida şeklinde veya bağlantısı bir vidayla sağlanan bağlantı elemanlarıdır. Nesnelerin sabitlenmesini veya taşınmasını sağlayabilir. Ayrıca sektöre göre farklı kullanım şekilleri vardır. Kullanılacak mapanın büyüklüğü ve tasarımı, kaldırılacak veya desteklenecek nesneye göre seçilir. Mapanın kullanıldığı yerlere örneklemeye çalışalım.


Mapanın en çok kullanıldığı sektörlerden birisi kalıpçılık sektörüdür. Kalıplara tasarımı itibariyle taşınması için ek çıkıntılar veya parçalar yapılmaz. Onun yerine kalıbın belirli noktalarına mapaların takılabileceği vida yuvaları açılır. Kalıbın taşınması gerektiğinde mapalar bu yuvalara takılır ve vinç ile kaldırma işlemi yapılabilir.


Mapanın bir diğer kullanım alanı ise sabitlenmek istenen veya desteklenecek nesne için bağlantı elemanı vazifesi görmesidir. Desteklemek için kullanılacak halatlar veya zincirler mapalar sayesinde daha stabil ve güvenilir şekilde iş görmektedir. Özellikle denizcilik ve inşaat sektöründe bu tür kullanımlar oldukça yaygındır.

Share: