Hidrolik Sistemler ve Kullanım Alanları

Hidrolik sistemler kısaca daha az güç uygulayarak daha yüksek verim elde etmektir. Yani bir tonluk bir nesne hidrolik sistemler sayesinde daha az kuvvet uygulayarak kaldırılabilir. Özellikle vinçlerde ve iş makinelerinde kullanılan bu sistemler insanların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırır.

                         
Hidrolik sistemlerde temel prensip sıvıların sıkıştırılamaz olmasından kaynaklanır. Sıvılar kablolar ve benzeri ürünlerle aktarılır ve hareket sağlanır. Bu noktada sıvının cinside önemlidir. Hidrolik sıvı olarak su kullanılabilir fakat suyun paslandırıcı olması sebebiyle farklı hidrolik sıvılar kullanılmaktadır. Kullanılan sıvının yağlı olması  aşınmayı önler. Hidrolik sistemler için özel sıvılar üretilmektedir ve bu sıvıların kullanılması hidrolik sistemin çalışmasını önemli ölçüde etkiler.
               

Hidrolik sistemlerde hidrolik sıvıları taşıyan malzemeler de önemlidir. Sistemin ilk kullanımlarında sıvıları ileten malzemelerde basıncın etkisiyle patlama, sızdırma gibi durumlar yaşandı. Fakat daha sonra yüksek basınca dayalı malzemeler üretilmeye başlandı ve bu sorun büyük ölçüde aşıldı. Hidrolik kullanılan bazı araçlara göz atalım.


Hidrolik Sistemlerin Kullanım Alanları

Ekskavatörler

Ekskavatörler kazı işlerinde kullanılır. Özellikle maden ocaklarında ve kazı çalışmalarında kullanılır. Zincirli ve hidrolik yapıda çeşitleri vardır. Genelde hidrolik olanları tercih edilir. Böylelikle elektrikli makinelerin yapamayacağı işleri hidrolik sistemler yardımıyla yapabilmektedir.



Tünel Açma Makineleri

Tünel açma makineleri adı üstünde büyük tüneller açarken kullanılır. Ön kısmındaki elmaslar sayesinde toprağı aşındırır ve yine makineye ait vagonlar ile toprağı dışarı atar. Hidrolik sistemlerin en büyük örneklerinden biridir. Hatta makine kazacağı toprağa sıvı püskürterek toprağın kıvama gelmesini ve daha kolay kazılmasını sağlayan yapıları vardır. Makinede bulunan sistemler yardımıyla kazılan topraklar bantlar yardımıyla uzaklaştırılır. Bazı modellerinde kazma işlemiyle beraber kazılan tünel duvarlarına beton bloklar da yerleştirebilmektedir.

Kamyonlar ve Tırlar

Kamyonlar da hidrolik sistemleri kullanılırlar. Yüklerini boşaltacakları zaman kamyon kasasını kaldırmak için hidrolik sistemlerden yararlanırlar. Böylece kaldırmak için çok daha fazla güç gereken sistemler hidrolik yardımıyla çok daha kolay yapılmaktadır.
           

Sonuç olarak, hidrolik sistemler özellikle iş makineleri olmak üzere hayatın birçok alanında kullanılan sistemlerdir. Vinçler,kamyonlar,kazıcılar ve traktöre bağlanan birçok makinede hidrolik sistemler kullanılır. Her ne kadar eski bir sistem de olsa hidrolik sistemleri tam olarak yerini alabilecek bir sistem geliştirilemedi.
Share: