Matlab ile Çok Bilinmeyenli Denklemlerin Çözümü

Matlab (Matrix Laboratory) bir çok matematiksel ve grafiksel işlemlerin yapıldığı, genellikle matematikçilerin ve mühendislerin kullandığı bir bilgisayar programıdır. Çoğu kişilerce matlab yazılım dili olarak kabul edilmez. Çünkü kullanılacak kodlar hazırdır ve kullanıcının kolay ve hızlı erişebileceği şekildedir.


             


Bu yazımızda matlab ile çok bilinmeyenli denklem sistemlerinin kolayca çözülmesini sağlayan bir komuttan bahsedeceğiz. Matlab'da bu çözümleri sağlayan bir çok komut ve algoritma vardır.Kullanım kolaylığı ve anlaşılabilirlik açısından bu yazımızda ''linsolve'' komutundan bahsedeceğiz.

* İlk önce denklemlerimizi yazalım.

2x+5y-3z=10
4x-5y+7z=5
x+y-z=4

*Yazdığımız 3 bilinmeyenli 3 denklem için ''linsolve'' komutunu kullanalım
             
A=[2 5 -3;4 -5 7;1 1 -1];
B=[10;5;4];
sonuc=linsolve(A,B)



Görüldüğü gibi  eşitliğin sol tarafındaki bilinmeyenlerin katsayılarını editörümüze 3x3 lük
A matrisi ile tanıttık.Daha sonra 3x1 lik B matrisi ile eşitliğin sağ tarafındaki sonuçlarımızı programımıza tanıttık.''linsolve'' komutu ile de denklemimizi çözdük.

Denklem çözüldüğünde aşağıdaki gibi bir sonuç çıkması gerekmektedir. Çözümde sırasıyla x,y,z değerleri verilmiştir.

         sonuc =

                      2.9167

                      0.4583
                     -0.6250

Daha önce belirttiğimiz gibi çok bilinmeyenli denklemleri matlab ile çözmek için birden çok yöntem vardır. En kolay ve anlaşılır olanlardan bir tanesini yazımızda anlatmaya çalıştık. Herhangi bir eksik ya da sorunuz için yorum yapabilirsiniz.
Share: